Monday 7 December 2015

Bezoek Burgemeester Enschede

Afgelopen vrijdag was Onno van Jaarsveld in het kader van 053 zoekt op bezoek bij TkkrLab. Hiermee wil TV Enschede en Tubantia de nieuwe burgemeester kennis laten maken met Enschede en alle activiteiten.  Bij TkkrLab heeft hij zicht laten voorlichten over 3D printer, Etisch hacken, Coderdojo en privacy cafe.

 

Voor de Artikel van Tubantia de volledige tekst :

Tkkrlab hackt bezoek van burgemeester

Bij TkkrLab doen ze alles wat met digitale techniek te maken heeft, hacken of programmeren. Dit met als doel de wereld beter en veiliger te maken.
DOOR SUSANNE TEN HAVE, ENSCHEDE
Nerds, hackers of geeks, het maakt de leden van TkkrLab (spreek uit Tukkerlab) niet uit hoe je ze noemt. De passie voor wetenschap en technologie brengt ze bijeen in The Corridor aan de Hengelosestraat.
Vrijdag kreeg de stichting hoog bezoek van burgemeester Onno van Veldhuizen. Om de nieuwe burgervader kennis te laten maken met de stad en omliggende dorpen vroeg TV Enschede FM advies: hoe kan de burgemeester snel ingeburgerd raken in de stad? Een van de tips waarop gestemd kon worden was een bezoek aan TkkrLab. Maar liefst 2.142 stemmen kreeg deze suggestie. Dat ze bij TkkrLab handig zijn met software en andere technologische snufjes is duidelijk. Het ligt voor hand dat ze die kennis hebben gebruikt om de verkiezing een handje te helpen, in het voordeel van de nerds…?
“We hebben wel een beetje geholpen, maar we hebben ons netjes aan de regels gehouden. We hebben een systeem ontwikkeld, waarmee vanuit heel veel computers is gestemd op onze tip. Uiteraard is dit wel gedaan na overleg met de leden, want het moet wel ethisch verantwoord blijven”, verklapt Dave Borghuis, van stichting TkkrLab.
Wie het kraakpand (een oude mavo-school) binnenstapt, treedt direct een wereld binnen die voor leken vreemd aandoet. Maar tegelijkertijd roept het een gevoel van jeugdsentiment op, vooral voor wie in de jaren zeventig en tachtig is opgegroeid. Een oude Atari of een Nintendo 8 bit, bij TkkrLab staan ze nog en worden er regelmatig spellen op gespeeld.

Hackerspace

Ethisch hacken, of anders gezegd, wat kan wel en niet door de beugel, is een term die Borghuis vaak gebruikt. “Hackers zijn nieuwsgierig, ze willen het systeem door en door kennen. Ze zijn ook creatief en kijken met een kritische blik naar de wereld, omdat ze niet alles voor waar aannemen. Als ze een lek in het systeem ontdekken, dan stappen ze naar de eigenaar van het hard- of softwareproduct”, legt Borghuis uit. Kortom, eigenlijk zijn deze hackers moraalridders die streven naar een betere wereld, zonder digitale criminaliteit.
Voor de voornamelijk mannelijke leden is de stichting, die ze zelf als een vereniging zien, het platform waar zij hun hobby kunnen uitleven. “Hier staat bijvoorbeeld een Holborn computer, gemaakt door een Enschedees bedrijf. Een van onze leden is die aan het restaureren. De meeste hackerspaces hebben oude apparatuur in huis, want het is juist leuk om te achterhalen hoe zoiets vroeger werkte”, vertelt Govert Combee, voorzitter van de hackerstichting. Ter illustratie toont hij een oude, grijze floppydisk. Het ding is ruim 20 bij 20 centimeter groot en de meeste twintigers van nu zouden het niet eens herkennen.

Tukkers only

Het symbool van TkkrLab doet direct denken aan het Twentse ros. Borghuis is de oprichter van de stichting. Op een camping kwam de ICT’er voor het eerst in aanraking met een hackerplatform. “Ik dacht: waarom bestaat zoiets niet in Twente? Daarom ben ik maar gewoon begonnen”, vertelt hij.
De stichting bestaat sinds 2011 en telt ondertussen 34 mannelijke leden en een vrouw. Met dit geringe ledenaantal heeft de stichting niet voldoende budget om commerciële ruimte te huren. Inmiddels zitten ze in de vierde locatie sinds de oprichting. In het verleden zaten ze al in het Polaroidgebouw en in de oude Fabrieksschool.
Onder de leden zitten Saxion- en UT-studenten die – niet verrassend – een technische opleiding volgen. TkkrLab richt zijn pijlen ook op jongeren tussen 7 en 17 jaar. Iedere zaterdag is voor deze doelgroep een bijeenkomst in de bibliotheek. “We zijn nog maar net begonnen, maar tijdens elke editie zijn twintig kinderen aanwezig. En daar zitten opvallend veel meisjes tussen”, vertelt Borghuis met een glimlach.
Dat niet iedereen zich aangesproken voelt om een keer bij de hackers langs te komen, beseffen Borghuis en Combee. Om de toegankelijkheid te vergroten zet de stichting een privacycafé op met lessen in digitale zelfbescherming. “Maar iedereen is bij ons welkom”, zegt Borghuis.
Iedere dinsdagavond komen de leden bijeen in The Corridor aan de Hengelosestraat 525.
Voor informatie over de jeugdclub: http://ift.tt/1Ka7uo8
Voor informatie over het privacy café: http://ift.tt/1OLgOoY

 



from SpaceBlogs http://ift.tt/1N6Nozh
via IFTTThttp://ift.tt/eA8V8J

No comments:

Post a Comment